Vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue kokoontuu 31.8. harjoitukseen Porvoossa
Vapaaehtoisista koostuva säteilymittausjoukkue harjoittelee ihmisten säteilymittauksia sekä yhteistyötä viranomaisten kanssa lauantaina 31.8.2024 Porvoon Kokonhallissa. Harjoituksen järjestämisestä vastaavat Säteilyturvakeskus (STUK) sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Harjoitus on osa säteilymittausjoukkueen koulutusta.
Noin 30 vapaaehtoista säteilymittausjoukkueen jäsentä osallistuu koulutus- ja harjoitusviikonloppuun 30.8.–1.9.2024. Varsinainen toiminnallinen harjoitus järjestetään lauantaina 31.8. Porvoon Kokonhallissa (Jääkiekkotie 3). Harjoitukseen liittyvää liikennettä suuntautuu Kokonhallin parkkipaikalle, ja halli on suljettu yleisöltä ja muulta toiminnalta harjoituksen aikana.
Harjoituksessa perustetaan mittauspaikka ja harjoitellaan ihmisten radioaktiivisuuden mittausta. Lisäksi harjoituksessa kehitetään toimijoiden yhteistyötä evakuoinnin järjestämiseksi sekä ihmisten rekisteröimiseksi. Toiminnasta ei aiheudu säteilyvaaraa harjoittelijoille eikä ulkopuolisille.
”Nyt järjestettävä harjoitus on niin sanottu täyden mittakaavan harjoitus, jossa on mukana myös muita viranomais- ja vapaaehtoistoimijoita. Harjoitustilanne simuloi vakavan ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkitilannetta, jossa ydinvoimalaitoksen ympäristöstä evakuoitavien ihmisten säteilymittauksilla varmistetaan, että he eivät ole merkittävästi altistuneet ympäristöön päässeille radioaktiivisille aineille. Tällainen tilanne on hyvin epätodennäköinen, mutta näihinkin varaudutaan”, sanoo harjoituksen johtajana toimiva Jukka Kupila STUKista.
Harjoitukseen osallistuu mittausjoukkueen ja STUKin lisäksi myös muun muassa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen eri toimijoita sekä Itä-Uudenmaan Vapepa (vapaaehtoinen pelastuspalvelu) yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Porvoon kaupunki sekä Siviilipalveluskeskus tukevat harjoituksen järjestelyjä. Kaiken kaikkiaan harjoituksessa on noin 120 osallistujaa.
”Yhteisharjoitukset eri toimijoiden kesken tuovat harjoitteluun monipuolisuutta, ja harjoituksessa mukana oleva evakuoituja kansalaisia esittävä joukko antaa mahdollisuuden testata suurempien ihmismäärien ohjaamiseen ja mittaamiseen liittyvien järjestelyjen tehokkuutta”, sanoo Jukka Kupila.
Edellisen kerran vastaavanlainen harjoitus järjestettiin marraskuussa 2019 Nurmijärvellä.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on toiminnan ytimessä
Äärimmäisessä säteilyvaaraskenaariossa ydinvoimalaitoksen onnettomuus voisi johtaa väestön evakuoimiseen paikallisesti saastuneelta alueelta. Loviisan ydinvoimalaitoksen tilanteessa Itä-Uudenmaan pelastuslaitos johtaisi pelastustoimintaa. Myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen rooli olisi merkittävä.
”Kaikki evakuointipäätökset tehdään aina sujuvana viranomaisyhteistyönä. Jos evakuointeihin päädyttäisiin, järjestäisi pelastustoimi evakuointikuljetukset niille ihmisille, joilla ei ole muuta keinoa päästä pois evakuoitavalta alueelta. Evakuoitavien ihmisten ensimmäinen turvapaikka olisi hyvinvointialueen perustama evakuointikeskus”, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pelastustoimen valmiuspäällikkö Juha Alander kertoo.
Evakuointikeskusten perustamisessa hyvinvointialueen sosiaalipäivystyksellä olisi merkittävä rooli yhdessä alueen vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Harjoituksen toteuttamiseen osallistuukin pelastuslaitoksen lisäksi myös sosiaali- ja kriisipäivystyksen sekä turvallisuustoimialan henkilöitä, yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa.
Säteilymittausjoukkue vahvistaa Suomen mittausvalmiutta säteilyvaaratilanteessa
Säteilyturvakeskus (STUK) on yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) kanssa kouluttanut ja varustanut säteilymittausjoukkueen STUKin ja muiden viranomaisten tueksi. Koulutettuja vapaaehtoisia on tällä hetkellä yli sata. STUK vastaa säännöllisen koulutuksen ja harjoitusten järjestämisestä niin, että vapaaehtoisten osaaminen on hyvällä tasolla.
”Joukkueeseen sitoutuneiden määrän kasvaessa erilaisten jatkokoulutusten ja kertauskoulutusten tarve myös kasvaa. Samoin toimintaa kehitetään koko ajan, joten esimerkiksi käytettävät menetelmät ja tietojärjestelmät voivat kehittyä matkan varrella. Joukkueen sisällä on kuitenkin hyvä henki ja paljon osaamista, joten kehitysmahdollisuuksiakin voidaan aina pohtia yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa”, johtava asiantuntija Jukka Kupila toteaa.
”Vapaaehtoistoimijoiden antama panos STUKin varautumiseen ja kansalliseen säteilymittauskyvykkyyteen on merkittävää, ja siitä jokaiselle kiitos.”
Tietoa vapaaehtoisestä säteilymittausjoukkueesta löytyy STUKin internetsivuilta: www.stuk.fi/vapaaehtoiset
Lisätietoja:
- Johtava asiantuntija Jukka Kupila, Säteilyturvakeskus
p. 09 759 88 323, [email protected] - STUKin mediapalvelu, puh. 010 850 4761
- Valmiuspäällikkö Juha Alander, Pelastustoimen johto, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, [email protected], p. 0404843182
Yleistä ohjeistusta säteilyvaaratilanteista on STUKin internetsivuilla https://stuk.fi/toiminta-sateilyvaaratilanteessa