Radioaktiviteten i saluförda naturprodukter
De viktigaste livsmedelsgrupperna med tanke på stråldos är naturprodukter och dricksvattnet. STUK övervakar radioaktiviteten i saluförda livsmedel genom att en gång om året köpa olika naturprodukter, såsom bär, svamp, vilt och fisk, i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi.
Maximivärden för livsmedel
Haltgränsen för cesium-137 i livsmedel som importeras till Europeiska unionen är i kommissionens förordning 600 becquerel per kilo (förordningen 733/2008, förordningen gäller till slutet av mars 2020 genom förordningen 1048/2009). Enligt rekommendation av EU:s kommission ska denna samma haltgräns efterföljas inom EU-områdets marknader för naturliga livsmedel (rekommendation 2003/274/Euratom).
Halterna av cesium-137 (Cs-137) i naturprodukter som en gång om året på hösten köpts i affärer och torg i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi varierar mellan olika produkter. Mängden cesium i skogsbär är liten jämfört med svampar samt vilt- och renkött och därför mäts bär numera endast vart femte år (senast 2023).
Aktivitetshalterna av cesium i svampprover kan i vissa fall överskrida EU-kommissionens rekommenderade gränsvärde på 600 becquerel per kilo (Bq/kg), men inte ens en stor konsumtion av skogssvamp ökar märkbart den årliga stråldosen. Kalkylmässigt är cesiumdosen för den som konsumerar 6 kg skogssvamp per år under 40 mikrosievert. Detta är mindre än en procent av finländarnas genomsnittliga årliga stråldos.
Cesiumhalten i vilt- och renkött beror på djurets föda, men i allmänhet hamnar halten på under 600 Bq/kg.
Cesiumhalterna i insjöfisk varierar runt om i Finland och även i sjöarna. De största halterna observeras i stora rovfiskar. Aktivitetshalterna av cesium är låga i Östersjöfisk.
Cs-137-halter (Bq/kg färskvikt) i prover som skaffats i livsmedelsaffärer år 2023.
Livsmedel | Cs-137, Bq/kg (antal prover) | |||||
Helsingfors | Tammerfors | Rovaniemi | ||||
Älgkött | - | - | - | - | - | - |
Hjortkött | 11 – 27 | (6) | 30 | (1) | - | - |
Renkött | - | - | - | - | 37 – 140 | (17) |
Svampar | 9 – 940 | (19) | 6 – 720 | (13) | 76 | (2) |
Insjö- och älvfisk | 1 – 35 | (9) | 4 – 44 | (11) | 2 – 20 | (8) |
Kultiverad jordgubbe | 0,05 – 2 | (5) | 0,04 – 2 | (5) | - | - |
Skogsbär | 1 – 150 | (12) | 6 – 78 | (10) | 1 – 47 | (16) |