Utbildningen av rescEU-beredskapslagrens experter inleds
Utbildning för experter i användning av utrustning och material i EU:s gemensamma beredskapslager i Finland inleds denna vecka vid Strålsäkerhetscentralen. Efter utbildningen av den första expertgruppen är materialet och experterna redo att gå till uppgiften inom minst två dagar efter att begäran om hjälp har mottagits.
De i Finland placerade EU:s gemensamma, så kallade rescEU-beredskapslager för kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN) är redan färdiga att användas. Till lagren har först anlänt skyddsutrustning för räddningspersonal, såsom overaller och ansiktsmasker, samt olika detektorer och mätanordningar. Nytt material skaffas ständigt till lagren.
Lagrade material kan börja skickas dit där EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap (ERCC) begär hjälp.
Om CBRN-förnödenheter som lagras i Finland behövs kommer även experter att resa från Finland med förnödenheterna för att hjälpa räddnings- och hälsovårdspersonalen i det stödmottagande landet att ta emot förnödenheterna och bekanta dem med deras användning.
De första experterna inleder sin utbildning denna vecka. Projektet och den utbildning som ingår i det genomförs av Räddningsinstitutet tillsammans med ett projektkonsortium som består av inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Försörjningsberedskapscentralen och Strålsäkerhetscentralen.
Den 30 och 31 januari deltar 12 yrkesutbildade personer inom räddningsväsendet samt social- och hälsovården i den utbildning som ordnas i Strålsäkerhetscentralens lokaler i Ånäs i Vanda. Efter utbildningen bildar de en kompletterande CBRN-grupp för Finlands rescEU-lagringsprojekt. Medlemmarna i gruppen kan resa till det land som behöver hjälp redan i vår.
Erfarna deltagare
En av de första gruppmedlemmarna som deltar i veckans utbildning är förstavårdare Nina Ruuhivirta från Mellersta Nylands räddningsverk. Hon har, liksom de flesta av deltagarna i den första gruppträningen, redan erfarenhet av räddningstjänstuppgifter utomlands.
"Jag hör till gruppen Finn Rescue Team (FRT), Finlands internationella räddningsorganisation som upprätthålls av Räddningsinstitutet, och jag har tidigare haft EU-expertuppgifter i Moldavien och Polen", säger Nina Ruuhivirta.
Nina Ruuhivirta är mycket motiverad att också delta i rescEU-projektet. "Detta ökar mina egna CBRN-kunskaper och det är viktigt att få en omfattande introduktion i denna nya uppgift. Samtidigt förbättrar vi deltagare Finlands beredskap för krävande CBRN-situationer."
Under uppdraget är Räddningsinstitutet arbetsgivare för de experter som reser på RescEU-uppdrag.
Totalt utbildas 66 experter i Finland för introduktion i de material som ska upphandlas för rescEU-beredskapslagren. I år ordnas utbildning för 30 personer och nästa år för 36 personer.
RescEU-beredskapslager är en del av EU:s räddningstjänstsmekanism och finns i flera EU-länder. I Finland finns två beredskapslager. Det första lagringsprojektet, inrättat för CBRN-situationer, startade i början av 2023. I januari 2024 påbörjades ett projekt med ansvar för olika slags hot mot hälsa, med särskilt fokus på förvaring av medicinska material och läkemedel. EU finansierar Finlands lagerprojekthelhet med totalt 305 miljoner euro.
Projektet pågår till hösten 2026. Den nationella behöriga myndigheten för EU:s räddningstjänstmekanism i Finland är inrikesministeriet.
Mer information och intervjuförfrågningar:
Medietjänsten i STUK, tfn 010 850 4761
Projektledare Tarja Rantala, rescEU CBRN-lagringsprojekt, Inrikesministeriet, räddningsavdelningen 0295 488 372/ 046 920 8635; [email protected]