Hoppa till innehåll

Möjliga konsekvenser av en eventuell kärnkraftverksolycka i Finland

Utgivningsdatum 12.5.2022 11.00 | Publicerad på svenska 20.6.2023 kl. 13.55
Pressmeddelande

Strålsäkerhetscentralen har publicerat en rapport om hur radioaktiva ämnen rör sig efter en kärnkraftverksolycka som orsakar utsläpp. Med hjälp av beräkningar som grundar sig på Meteorologiska institutets spridningsmodeller har man också bedömt vilka skyddsåtgärder som skulle behövas i olika situationer.

Kärnkraftverken i Finland ska vara så säkra att det inte kan inträffa någon olycka som skulle kräva att människor skyddar sig mot strålning. Kärnkraftsbolagen ansvarar för säkerheten och Strålsäkerhetscentralen (STUK) övervakar att bolagen följer bestämmelserna.


Trots att sannolikheten för radioaktiva utsläpp som leder till skyddsåtgärder i finska kärnkraftverk är ytterst liten, måste man vara beredd på olyckor som leder till utsläpp. För beredskapen behövs bästa möjliga beräkningar för spridningen av radioaktiva ämnen.


Överinspektör Mikko Voutilainen från STUK konstaterar att det nu var dags att uppdatera de spridningsberäkningar som gjordes på 1990-talet. Beräkningsmetoderna och -verktygen har utvecklats, vilket innebär att spridningen av radioaktiva ämnen kan bedömas mer exakt än tidigare. De nya beräkningarna har publicerats i STUK:s rapport ”Potential consequences of hypothetical nuclear power accident in Finland”.


”De nya beräkningarna är baserade på Meteorologiska institutets väderprognoser för fyra år som är mer exakta och så sanningsenliga som möjligt, medan de äldre beräkningarna grundade sig på dåtida uppskattningar av värsta tänkbara väderförhållanden”, konstaterar Mikko Voutilainen.


Med beräkningarna kan man  överväga hur långt bort från olycksplatsen man måste vara beredd på att skydda sig.


Beräkningarna i rapporten bygger på antagandet att radioaktiva ämnen på något sätt skulle frigöras i luften från ett kärnkraftverk. Man har inte bedömt vilka typer av olyckor som kunde ske i kärnkraftverken eller vilka säkerhetssystem som kunde få fel för att de utsläpp av radioaktiva ämnen som beräkningarna grundar sig på skulle kunna inträffa.


Dessutom har sannolikheterna för de undersökta utsläppen inte granskats i detta arbete. Det måste beaktas vid utarbetandet av beredskapsplaner.
 
Kontakter:
ÖverinspektörMikko Voutilainen, tfn (09) 759 88 448
Medietjänsten, Tfn: 010 850 4761


Länkar:
Rapport: Potential consequences of hypothetical nuclear power accident in Finland